Sitede Ara

Newsletter image

E-Posta Bülteni

HKMO EBM tarafından yapılacak tüm içeriklere ulaşmak için abone olabilirsiniz.

ebm.hkmo.org.tr

Engelli ve Özel İhtiyaç Sahiplerinin Belgelendirilmesi

Adayların engellilik durumları, sınav başvuruları sırasında tespit edilir ve sınav öncesinde engellilik durumuna uygun görevli ataması ve sınav materyali hazırlığı gerçekleştirilir.

Sınav sırasında; başvuruda tespit edilenler haricinde sınava katılacak başka engelli adayların bulunması ve bu durumu geçerli bir sağlık raporu ile kanıtlamaları halinde adayın sahip olduğu engellilik haline göre gerekli tedbirler alınabilir.

Engelli adaylar için özel tedbirler haricinde tüm diğer sınav kuralları geçerlidir.

Engellilik Durumu Sınıflamaları

  1. Görme Engelliler Görme kaybı %40’ın üzerinde olan adaylar için Salon Başkanı veya gözetmenden biri sınav engelli görevlisi olarak vazife yapar. Görme kaybı %40’ın altında olan adaylar için test kitapçığı ve cevap kağıdı A4 boyutundan A3 boyutuna büyültülerek basılır. Online sınav olması durumunda ekran yakınlaştırma özelliği kullanılır. Bu adaylar için sınav engelli görevlisi atanmaz. Bilgisayar ortamında gerçekleştirilecek sınavlarda görev yapacakların, teknolojik aletleri (notebook vb.) kullanabilmeleri gerekmektedir. Uygulama sınavlarında sınav engelli görevlisi aday adına çizim ve seçim yapamaz.

  2. Bedensel Engelliler

    2.1. Ellerinden ve Kollarından Engelliler Sahip olduğu el/kol engelli nedeniyle işaretleme yapamayan her bir aday için ayrı sınav salonu açılır. Bu salonların her birinde bir adet salon başkanı ve gözetmen olarak da görev yapacak sınav engelli görevlisi atanır. Uygulama sınavlarının çizim, sayısallaştırma vb. uygulamaları gerektirmesi durumunda, sınav engelli görevlisi aday adına bu faaliyetleri gerçekleştiremez.

    2.2. Ayaklarından ve Bacaklarından Engelliler Ayaklarından ve bacaklarından engelli olan adaylar için erişim sıkıntısı yaşanmayacak salonlar belirlenir. Bu amaçla tercihen binaların giriş katlarındaki salonlar kullanılır. Giriş katında sınav salonu bulunmaması durumunda salona erişimin kolayca gerçekleştirileceği her türlü önlem alınır. Ayaklarından ve bacaklarından engelli olan adaylara sınav öncesi salona ve sınav sonrasında bina dışına çıkana kadar bir güvenlik görevlisi eşlik eder. Bu adaylar, diğer adaylarla birlikte sınava katılırlar ve bu adaylar için ayrıca bir salon, salon başkanı ve gözetmen ataması yapılmaz.

  3. Konuşma ve İşitme Engelliler Konuşma ve işitme engelliler diğer adaylarla birlikte sınava katılırlar. Konuşma ve işitme engelli adaylar için işaret dili bilen görevliler temin edilir. Konuşma engelli adayın kendini tanıtması gerektiği durumlarda (örneğin, uygulama sınavlarında), kendilerine bir kâğıt ve kalem verilerek bilgilerini yazması ve okunabilecek şekilde kameraya tutması istenir.

  4. Diğer Engelliler Diğer engelli adaylar (epilektik özellikleri bulunan, sağlık rahatsızlığı olan vb.), kendileri için açılan ayrı sınav salonlarında sınava alınır. Her bir salonda salon başkanı ve gözetmen bulunur. Engel durumuna göre sınav sırasında yardımcı olabilecek başka görevliler atanabilir.

  5. Geçici Engelliler Geçirdikleri kazalar ve rahatsızlıklar neticesinde geçici olarak engelli durumunda bulunan adaylara (el, kol, bacakları alçıda bulunan, gözü sargılı olan vb.) sahip oldukları engel durumuna uygun tedbirler alınır.